MIESZKANIE PRZY SOBIESKIEGO

Lokalizacja
Warszawa, ul Sobieskiego

Metraż
65,4 m2

Projektanci
Lech Moczulski
Przemysław Nowak
Iza Rogucka

Data
2020

Zdjęcia: ONI

Mieszkanie przy ulicy Sobieskiego w Warszawie zaprojektowane jest dla Jakuba, który dużo czasu – zarówno zawodowego, jak i wolnego – spędza w domu. Trzonem przestrzeni jest ponadpięciometrowy regał z drutu zbrojeniowego, pomalowanego na niebieski kolor RAL. Zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego i wciągnięcie do przestrzeni salonu okien z sypialni, pozwoliły dobrze doświetlić mieszkanie, które ma ekspozycję wschodnią. Przechodni układ pomieszczeń pozwala korzystać z przestrzeni na wiele sposobów. Dzięki szklanym drzwiom loftowym zaciera się granica pomieszczeń a cała przestrzeń mieszkania optycznie powiększa się. Kuchnia, która jest integralną częścią salonu, ma układ gabinetowy, co sprawia, że nie wyróżnia się wizualnie, na czym bardzo zależało inwestorowi. Geometria szafy w strefie wejściowej dostosowana jest do układu mieszkania. Oprócz funkcji przechowywania, wizualnie wygradza strefę salonu.

W łazience postawiliśmy na mocny kontrast białych oraz czarnych materiałów. Czysty podział podkreślony jest dodatkowo oświetleniem ambientowym. Między łazienką a sypialnią zaprojektowana jest garderoba z ukrytą pralką oraz szafą gospodarczą. Meble z opalanego drewna oraz z drutu zbrojeniowego nadają wnętrzu industrialnego charakteru. Surowa, betonowa posadzka kontrastuje z drewnianą podłogą z naturalnego dębu. Odkryty strop żelbetowy celowo pozostawiony został w czerwonym wykończeniu betokontaktu, który kontrastuje z niebieskim odcieniem industrialnych mebli.

Close Menu