CUKROWNIA ŻNIN INGERENCJE PROJEKTOWE

Lokalizacja
Żnin

Projektanci

Mili Młodzi Ludzie
Grupa ARCHE 
Bulak Projekt 
Less is core 
MIXD 

Data
2020

Zdjęcia: ONI

Cukrownia Żnin to położone w okolicy Bydgoszczy centrum wypoczynkowo-konferencyjne, które powstało w miejscu pofabrycznego obiektu. Składają się na nie odnowione postindustrialne obiekty – Fabryka 1 oraz Fabryka 2, które są obecnie przestrzeniami hotelowymi – a także budynki komplementarne, takie jak browar czy kręgielnia. W bliskim sąsiedztwie kompleksu znajdują się rozległe tereny zielone i klimatyczne jezioro. W czasie tworzenia nowego miejsca, architekci kierowali się zasadą less waste, nadając nowe życie wielu materiałom pozostałym z rozbiórki.

Z inicjatywy zespołu architektonicznego poczyniono ingerencje projektowe w Cukrowni Żnin, które zapewniły obiektowi większą spójność. Wszystkie lady barowe korespondują ze sobą poprzez zastosowanie owalnej formy. Nad barem w lobby Fabryki 1 zawieszono lampę wykonaną ze starych blach.

Elementy pochodzące z rozbiórki znalazły zastosowanie także w przestrzeni browaru. Okładziny powstały ze starych szaf rewizyjnych, a żyrandol został zaprojektowany z wykorzystaniem elementów uziemienia – bednarek. Z kolei krzesła to pozostałość po cukrownianych pomieszczeniach socjalnych. Dla komfortu dospawano do nich dłuższe nogi i pokryto je nową tapicerką.

W przestrzeni bibliotecznej architekci umieścili autorskie regały z niebieskich kątowników – pozostałości po dawnym miejscu. Dodatkowo znalazła się tu ekspozycja, która przywołuje historię dawnej fabryki cukru – składa się ze starych telefonów, wag i inne małych urządzeń. Innym przykładem mariażu tradycji z nowoczesnością jest mural w odcieniach złota, żółci i pomarańczy, który umiejscowiono w sąsiedztwie częściowo szklanej podłogi, przez którą można dostrzec pofabryczne leje.

Close Menu