PAWILON JOGOWY

Lokalizacja
Przeźmierowo

Metraż
65 m2

Projektanci
Lech Moczulski
Przemysław Nowak
Anna Lipiec

Data
2021

Zdjęcia: PION

Mieliśmy za zadanie zaprojektować miejsce do praktyki jogi w ogrodzie domu prywatnego w Przeźmierowie pod Poznaniem. Program funkcjonalny tego niewielkiego założenia nie był bardzo szczegółowo sprecyzowany przez Inwestorów od początku, a w trakcie prac projektowych ewoluował. Wiedzieliśmy, że ma to być miejsce dla zajęć prowadzonych przez Inwestorkę, które może służyć do spotkań i warsztatów dla grup z zewnątrz. Potrzebna była również przestrzeń noclegowa oraz sauna. Całości miały przyświecać zasady zaczerpnięte z filozofii wabi sabi – m.in swoboda formy, równowaga, organiczność czy prostota.

ZAŁOŻENIA

Z uwagi na lokalizację założenia w istniejącym ogrodzie, gęsto porośniętym wysokimi drzewami, musieliśmy zlokalizować zamierzony metraż tak, aby uniknąć wycinki drzew przy jednoczesnym zachowaniu intymności tarasu domu mieszkalnego. Ważne było także uwzględnienie odpowiedniego nasłonecznienia pomieszczeń w istniejącym domu – nowe budynki nie mogły przesłaniać okien pomieszczeń mieszkalnych. Z drugiej strony, chcieliśmy aby użytkownicy budynków mieli także zapewniony spokój i ciszę pomimo narożnej lokalizacji działki. W planach był zewnętrzny prysznic, który musieliśmy ulokować tak, aby można było z niego korzystać bez skrępowania.

FUNKCJA

Większy z projektowanych budynków to pawilon do jogi. Bryła składa się z dwóch części: wyższej z salą do praktyki (ok 40m2) oraz niższej z wejściem i przedsionkiem łączącym funkcję aneksu kuchennego i szatni wraz z toaletą i prysznicem. Mniejszy, bliźniaczy obiekt mieści saunę i niewielki gabinet do masażu oraz miejsce noclegowe na antresoli. Pomiędzy nimi znajduje się zewnętrzny prysznic.

BRYŁA

Istniejący dom ma bardzo charakterystyczny kształt. Postanowiliśmy zrównoważyć jego rozrzeźbioną bryłę bardziej masywną kompozycją, opartą na zdecydowanych, prostych kształtach. Projektowane budynki pozbawiliśmy wystających okapów, zastosowaliśmy ukryte rynny, a dach i elewacje są w tym samym kolorze.

W większym budynku zależało nam na zbudowaniu relaksującej atmosfery poprzez prowadzenie światła dziennego we wnętrzu oraz kadrowanie widoku na ogród i unikanie perspektywy ulicy. Przestrzeń, w której jednocześnie praktykuje kilka osób, musiała również mieć odpowiednią wysokość. W ten sposób uzyskaliśmy niesymetryczną, trapezową bryłę, którą wieńczy dachowy świetlik ułatwiający także efektywne wietrzenie sali.

Mniejszy obiekt jest niejako lustrzanym odbiciem większego. W nim dachowy świetlik pełni funkcję doświetlania antresoli. W efekcie, z perspektywy materaca uzyskaliśmy tam bardzo przyjemny widok na korony drzew.

Ostatecznie kompozycja wygląda zupełnie inaczej z każdej strony. Budynki są dobrze widoczne z ulicy, ale we wnętrzach widać jedynie zieleń. Bryły korespondują ze sobą oraz istniejącym domem, wtapiając się w otoczenie drzew.

ROZWIĄZANIA KONSTRUKCYJNO-MATERIAŁOWE

Obiekty zostały zbudowane w konstrukcji szkieletowej ze wzmocnieniem stalowym. Aby chronić korzenie drzew, zastosowano posadowienie na gruntowkrętach. Pozwoliło to uniknąć prac przy użyciu ciężkiego sprzętu. Inwestor był jednocześnie wykonawcą obiektów, dzięki temu m.in. znaczna część izolacji budynków pochodziła z odzysku, a deski elewacyjne były opalane na miejscu (shou sugi ban). Dach pokryto blachą tytan cynk w kolorze czarnym między innymi z uwagi na dużą ilość igieł spadających z drzew.

Ostatecznie nie udało się zachować tylko jednego drzewa, którego pień został wykorzystany jako ławka przy wejściu.

YOGA CABIN
Close Menu