DOM W OSIŃCU

Lokalizacja
Osiniec

Metraż
126 m2

Projektanci
Przemysław Nowak
Lech Moczulski
Magdalena Stachowiak

Data
2019

Zdjęcia: PION 

Wnętrze domu jest odzwierciedleniem potrzeb inwestorów, którzy poszukiwali jasnych, otwartych przestrzeni, szlachetnych materiałów, minimalizmu, a zarazem domowego ciepła i nuty kobiecości. Na tej bazie powstało założenie oparte na neutralnych kolorach z akcentami błękitu i złota. Motywem przewodnim projektu są graficzne linie elementów ślusarskich nawiązujące do stylu loftowego. Tworzą one zarówno płaskie jak i przestrzenne kompozycje. Motyw linii znajduje swoją kontynuację w elementach opraw oświetleniowych. Życie rodzinne domowników toczy się w salonie i otwartej kuchni. Obie te przestrzenie spaja obłożona mosiężną blachą wyspa. Strefa dzienna została przestrzenią otwartą, ponieważ stanowi serce domu i centrum życia domowników. To właśnie tutaj spędzają większość swojego wolnego czasu. Zamiast klasycznej szafki rtv pojawiła się betonowa półka, będąca jednocześnie podestem kominka, półką pod telewizor oraz okazjonalnie ławką sprzyjającą rozmowom w większym gronie wokół stolika w salonie. Pod ławką znalazło się miejsce na składzik drewna kominkowego. Trzaskający ogień i ciepłe kolory drewna sufitowego dają poczucie ciepła i przytulności. Dzięki dużym oknom, salon z dwóch stron ma niemalże całe ściany otwarte widokowo. Dodatkowo projektanci postanowili podkreślić bryłę zewnętrzną budynku – podziały dachu znajdują swoje odzwierciedlenie w rozwiązaniach materiałowych części dziennej. We wnętrzu surowy beton przenika się z ciepłym jesionowym drewnem oraz złotymi detalami, tworząc harmonijną przestrzeń do życia dla domowników. Układ funkcjonalny zaprojektowany jest pod dyktando trybu życia domowników. Odpowiada ich specyficznym potrzebom. Całą część mieszkalną spaja długi, wąski korytarz, który kryje wejścia do pozostałych pomieszczeń. Zarówno drzwi, jak i listwy zostały ukryte w licu ścian wydłużając optycznie główną oś założenia. Strefa nocna znajduje się na w końcu korytarza i została wydzielona za pomocą szklanych drzwi. W jej obrębie znajduje się garderoba, doświetlona naturalnym dziennym toaletka oraz sypialnia. Zagłówek łóżka wykończony został tym samym ciepłym, jesionowym drewnem co podbicie sufitu w części dziennej co sprawia, że pomieszczenie staje się bardzo ciepłe w odbiorze. W domu są dwie łazienki. Mniejsza – łazienka dla gości mieści prysznic typu walk-in, którego ściana została wykończona białą romboidalną płytką i podkreślona złotą fugą. W głównej łazience pierwsze skrzypce gra wolnostojąca wanna ulokowana w centralnej części pomieszczenia. Łazienka jest przytulna dzięki zastosowaniu drewnianych wykończeń zabudowy stolarskiej oraz obudowy stelaży podtynkowych. Całość dopełniona jest akcentem w formie ozdobnej błękitnej umywalki nablatowej. Tło stanowi błękitna ściana z oknem, na której znalazła się również kompozycja ze stalowych profili, która pełni funkcję drążka na ręczniki.

Szczególnie zadowoleni jesteśmy, że udało nam się nam się spełnić funkcjonalne jak i wizualne oczekiwania inwestorów. Sytuacja była szczególna, ponieważ inwestor był w dużej części wykonawcą. Wspólnie wypracowaliśmy szereg nietuzinkowych rozwiązań technicznych, które wpływają na ogólny wyraz przestrzenny. Cieszy nas, że udało nam się stworzyć spójne i harmonijne lokum. Mieszkanie, które jest loftowe, techniczne, a równocześnie ciepłe i przytulne. 

Close Menu