mieszkanie w piwnicy

Lokalizacja
Poznań

Metraż
32 m2

Projektanci
Przemysław Nowak
Lech Moczulski

Data
2014

Zdjęcia: PION

Nie wszyscy młodzi ludzie mogą pozwolić sobie na idealne warunki mieszkaniowe. Aranżacja piwnicy do funkcji mieszkaniowej stawia nietypowe wyzwania. Projekt miał nie tylko zmienić nieprzyjazną przestrzeń w wygodne i praktyczne miejsce do życia, ale także próbował rozwiązać problem niewystarczającej ilości światła naturalnego.

Centralne miejsce mieszkania zajęła lampa-słońce o średnicy 2 metrów. Światło o ciepłej barwie promieniuje z pełnej powierzchni lampy i równomiernie pada na całą przestrzeń salonu, osiągając efekt zbliżony do oświetlenia naturalnego. Jednocześnie powstawał projekt aplikacji, pozwalającej na regulację natężenia i barwy światła, wydobywającego się z lampy tak, aby naśladowała warunki zewnętrzne.

Do wydzielenia poszczególnych przestrzeni w mieszkaniu zastosowano przegrody ze sklejki z wmontowanymi roletami, które pozwalają na zamknięcie części kuchennej i sypialnej. To tanie i praktyczne rozwiązanie sprawia, że mieszkanie może stać się jedną zintegrowaną przestrzenią lub, co docenia młody użytkownik, na szybkie zasłonięcie bardziej prywatnych jego części. Ze sklejki wykonano także uzupełnienia wnęk okiennych.

By w mieszkaniu wytworzyć przyjazną atmosferę, ale jednocześnie nie ukrywać specyfiki, zostały użyte naturalne materiały. Ceglane ściany i sklepienie XIX wiecznej kamienicy nadają mu niepowtarzalny wyraz. Ciepły kolor sklejki brzozowej i biel dopełniają i rozjaśniają całe wnętrze.

Specjalnie do tego wnętrza zaprojektowano praktyczny stolik o otwieranym blacie, mający spełniać funkcję biurka i dziennego stołu jadalnego.

Close Menu