MIESZKANIE NA ŁAZARZU

Lokalizacja
Poznań

Metraż
101 m2

Projektanci
Przemysław Nowak
Lech Moczulski

Data
2015

Zdjęcia: PION

Zaprojektowane przez nas mieszkanie znajduje się w secesyjnej kamienicy, zbudowanej na przełomie XVIII i XIX wieku, na poznańskim Łazarzu.

Podczas wizji lokalnej ukazał nam się lokal, który przez poprzednich właścicieli wynajmowany był studentom. Mieszkanie miało wydzielone trzy sypialnie, łazienkę i zamkniętą kuchnię. Zastaliśmy tam także duże zróżnicowanie materiałów we wszystkich pomieszczeniach. My postanowiliśmy oczyścić wnętrza z poprzednich rozwiązań, dzięki czemu uzyskaliśmy zdecydowanie spokojniejszą i bardziej przejrzystą przestrzeń.

Postawiliśmy tym samym na jakość zastosowanych materiałów, dlatego też odgrywają one tak ważną rolę w zaprojektowanych przez nas wnętrzach. Podłogi we wszystkich pokojach wyłożone są jesionowym parkietem. Dodatkowo drewno to umieściliśmy na ścianie między garderobą a sypialnią. W kuchni posłużyliśmy się prostymi formami oraz mocnym kontrastem. Blaty robocze pokryte są czarnym granitem, natomiast fartuch kuchni oraz wierzch wyspy białym marmurem. Ten jasny kamień wykorzystaliśmy także w łazience, do pokrycia ściany za wolnostojącą wanną. Natomiast wokół prysznica i na podłodze wylany jest jasny dekoracyjny beton.

Naszym klientom zależało na połączeniu kuchni z salonem. Ta spora, otwarta przestrzeń miała stać się sercem mieszkania, strefą relaksu, a także miejscem, w którym właściciele będą spędzać najwięcej czasu, np. podczas wspólnego gotowania z rodziną, czy przyjaciółmi.

W części salonu udało nam się wyznaczyć mały, jednocześnie bardzo wygodny i jasny gabinet. To umiejscowienie pozwoliło oddzielić miejsce pracy od strefy nocnej, bez uszczerbku na przestrzeni przeznaczonej na wypoczynek.

Korytarz stanowi wyraźną granicę między strefą dzienną i nocną. Wydzielenie dodatkowej toalety dla gości podkreśla ten podział, a także pozostawia część prywatną wyłącznie do dyspozycji właścicieli mieszkania.

Układ mieszkania pozwolił nam na zaplanowanie sporej przestrzeni do przechowywania. Umieszczając szafy za panelami, które pokrywają część ściany salonu czy korytarza, a także pomieszczenie gospodarcze, sprawiliśmy, że moduły te stały się niewidoczne.

Close Menu