TRIBE E-SPORTS CENTER

Inwestycje w gaming house były ostatnio całkiem popularne. Jednym z najlepszych takich ośrodków w Polsce może pochwalić się EPC, do którego przybyło wiele znanych zespołów. Poważny projekt GH o nazwie TRIBE powstał w Poznaniu. 

Jeszcze kilka lat temu gaming house był rozumiany zgoła odmiennie. Za takowy mogło stanowić po prostu większe mieszkanie, do którego zawodnicy przywieźli swoje jednostki. Dziś taki model byłby nie do pomyślenia ze względu na znaczącą profesjonalizację elektronicznego sportu. Obecnie trenerzy, zawodnicy oraz organizacje szukają dogodnych rozwiązań, odpowiadających ich standardom.

Naprzeciw wymaganiom chce wyjść TRIBE. Szefowie odpowiedzialni za projekt postanowili ulokować swoją inwestycję w Poznaniu, bardzo blisko głównego dworca PKP i lotniska. 

By zadbać o wszystkie szczegóły odpowiedniego zaprojektowania domu, TRIBE porozumiało się z Filipem „Neo” Kubskim. Legenda „Counter-Strike’a: Global Offensive” w Polsce pomogła włodarzom w zagospodarowaniu powierzchni tak, by oprócz przestrzeni gry znalazło się w niej miejsce dla relaksu, który po kilku lub kilkunastu godzinach przed komputerem jest wręcz wskazany.

Osoby odpowiedzialne za gaming house zdecydowały się na duże zróżnicowanie względem tworzenia pomieszczeń. Stanowiska pracy są bardzo surowe, co może poprawić skupienie danej osoby na postawionych przed nią działaniach. Z kolei kuchnia, pokoje oraz miejsca rozrywki są utrzymane w cieplejszy sposób, adekwatny do wprowadzenia relaksu.

 

TRIBE E-SPORTS CENTER

Lokalizacja
Poznań Grunwald

Metraż
154 m2

Projektanci
Magdalena Stachowiak
Lech Moczulski
Przemysław Nowak

Data
2020

Zdjęcia: Tomasz Gałecki Human Creative



Gaming house mieści się na trzech piętrach, gdzie zastosowano gradację funkcjonalną i estetyczną:

1) Piwnice w klimacie schronu są miejscem pracy, mieści się tam serce i trzon całego założenia – sala gry. Sala znajduje się na końcu korytarza, a prowadzą do niej ciężkie stalowe drzwi działające na systemie zębatek. Poza salą ćwiczeń na tym poziomie znajdują się jeszcze: toaleta, pomieszczenie kąpielowe z prysznicem oraz sala multimedialna – wszystkie utrzymane w równie surowym klimacie. Całości dopełniają detale semaforów wykonane z giętych prętów zbrojeniowych. Z tego poziomu jest bezpośrednie połączenie z ogrodem.

2) Parter to poziom przeznaczony na chill room. Główne wejście do budynku znajduje się właśnie na tym poziomie. Pomieszczenie jest niemal całkiem otwarte, dzięki czemu jest mnóstwo przestrzeni służącej wypoczynkowi. Na tym poziomie znajduje się również w pełni wyposażona kuchnia. Tutaj wystrój już lekko łagodnieje. Industrialny klimat ocieplony został detalami – żywe kolory były podstawą działania. Połączenie ostrych linii i surowych materiałów z dodatkiem domowej przytulności w postaci miękkich, lekkich kanap.



Close Menu