Mieszkanie z widokiem

Lokalizacja
Poznań

Metraż
78 m2

Projektanci
Przemysław Nowak
Lech Moczulski
Agata Krajewska

Data
2016

Zdjęcia: PION

Mieszkania, które kupujemy w stanie deweloperskim, często mają pełen mankamentów układ. Tak było i tym razem. Mieszkanie Piotra miało mały salon z aneksem kuchennym, ogromny korytarz oraz, co najważniejsze, kompletnie nie wykorzystano tu największego atutu mieszkania, czyli dwóch niemal całkowicie przeszklonych elewacji. Mieszkanie zlokalizowane jest na ostatnim piętrze, w narożniku budynku. Rozpościera się z niego przepiękny widok na poznańską starówkę, Wartę oraz zabytkową synagogę. Podczas przygotowywania planu mieszkania, naszym priorytetem było uzyskanie dostępu do tych widoków już od momentu wejścia do mieszkania. Dlatego też, pomieszczenie do pracy, czyli tzw. „pokój gitarowy” otrzymał dwie przeszklone ściany, a korytarz został poprowadzony pod kątem, tak, aby prowadzić, zarówno wzrok, jak i kroki wchodzącego do mieszkania wprost na przepiękną panoramę rozpościerającą się za oknem w salonie. Kolejną ważną kwestią podczas projektowania, było takie umiejscowienie poszczególnych pomieszczeń, aby poruszanie się pomiędzy nimi odbywało się wzdłuż linii okien, czyli za każdym razem umożliwiało kontakt z krajobrazem. Dlatego też zabudowa mieszcząca w sobie kuchnię oraz pokój gitarowy / pokój gościnny znalazły się pośrodku mieszkania. Dostęp do nich możliwy jest z obu stron. Podobnie jest z dostępem do łazienki. Drzwi do niej prowadzą z korytarza oraz z sypialni.

Na szczęście, poznański deweloper zgodził się wprowadzić nasze zmiany do projektu i podczas wykonywania tynków, pozostawił częściowo odkrytą oryginalną konstrukcję budynku wraz z jej „niedoskonałościami”, które dodają mieszkaniu surowego charakteru.

Przez każde pomieszczenie można przejść, więc jak zauważył sam klient, „kręcenie się po domu” nabrało całkiem nowego znaczenia. Dzięki takiemu układowi mieszkanie jest też bardzo dobrze oświetlone. Do wszystkich pomieszczeń, oprócz toalety, dociera tu naturalne światło.

Tak zaprojektowane mieszkanie wystarczyło tylko dopełnić naturalną, litą, dębową podłogą oraz białymi, geometrycznymi frontami zabudów. Całość zwieńcza należycie wyeksponowany widok, który niemalże łączy wnętrze mieszkania z miastem.

Close Menu