Punktem wyjścia przy projektowaniu mieszkania były potrzeby funkcjonalne wszystkich użytkowników, również tych czworonożnych. Wytyczna projektowa postawiona przez przyszłych lokatorów dotycząca wykończenia podłogi zakładała jej trwałość, łatwość czyszczenia oraz nieprzemakalność. W ten sposób w całym mieszkaniu mamy styczność z pięknym betonem architektonicznym na powierzchni podłogi. Idea struktury betonu została podniesiona do trójwymiarowej bryły, z którą mamy kontakt w każdej strefie mieszkania. Ostro cięta bryła wykończona tynkiem o betonowej strukturze organizuje przestrzeń – jest miejscem pracy w strefie dziennej ze względu na tryb życia mieszkańców, zwęża się w kierunku strefy nocnej podkreślając jej intymny charakter, mieści zarówno przechowywanie jak i szereg pomieszczeń technicznych, znalazło się w niej również miejsce na przejście dla zwierząt, które pod nieobecność właścicieli mają swobodny dostęp do wentylowanego pomieszczenia z kuwetami. Funkcjonalność betonowej bryły została wzbogacona o dwa rodzaje przegród, które pozwalają na budowanie różnych scenariuszy otwarć i zamknięć, łączenia i dzielenia stref. Mieszkańcy mogą połączyć sypialnię z pokojem, który w przyszłości ma służyć dzieciom. Z biegiem czasu ich interakcje i potrzeby mogą się zmienić, a przegroda w postaci dużych przesuwnych drzwi w żółtym kolorze bejcowanej sklejki pozwala na przearanżowanie stref niskim kosztem, grubość drzwi oraz ich wypełnienie zapewniają odpowiednią akustykę pomieszczeń. Oprócz wspomnianych drzwi kolejnym rodzajem przegród są ażurowe kraty z siatki cięto-ciągnionej, ich głównym zadaniem jest wygrodzenie strefy dostępnej wyłącznie dla kotów i psa, które są wtedy odizolowane od mebli wolnostojących i przedmiotów podatnych na zniszczenie. Transparentność krat jest również przeciwwagą dla monumentalności betonowej bryły, kraty zapewniają przepuszczalność światła do strefy przejściowej. Uzupełnieniem kompozycji mieszkania jest ażurowy, techniczny sufit, w którym skrywa się łatwo rearanżowalne oświetlenie, system głośników do kina domowego oraz zwiewna struktura z prętów stalowych nad wyspą kuchenną z okapem (jako pomocnik w kuchni?). Nietypowy układ zabudowy kuchennej i prostopadłej do niej wyspy podyktowany jest zmiennością aranżacji stołów.

Mieszkanie nad wartą

Lokalizacja
Poznań

Metraż
98 m2

Projektanci

Lech Moczulski
Przemysław Nowak
Michał Birosz

Data
2018

Zdjęcia: PION

Close Menu