WODNA APARTHOTEL

Lokalizacja
Poznań

Metraż
Całe piętro 231 m2
Pokoje 19 – 22 m2

Projektanci
Lech Moczulski
Przemysław Nowak
Paulina Masternak

Data
2018

Zdjęcia: PION

I piętro

Zadanie przebudowy i adaptacji piętra kamienicy na apartamenty na wynajem wymagało całkowitej zmiany układu pomieszczeń. Tworząc rzut zwróciliśmy uwagę na to, aby projektowana powierzchnia apartamentów była zbliżona. Jednak ortogonalny układ ścian nie wchodził w grę, ze względu na położenie okien. Odgięcie ścian od kątów prostych pozwoliło uniknąć niechcianych kolizji, jednocześnie dodając pomieszczeniom dynamiki. Kluczową decyzją projektową było dla nas zachowanie jak największej liczby elementów zastanych, w tym drewnianej podłogi. Miejsca po wyburzeniach ścian zostały uzupełnione złotą linią zarówno w podłodze, jak i na ścianach oraz suficie. Aby optycznie powiększyć pokój, kabinę prysznicową włączyliśmy do jego przestrzeni. W tym samym celu, toalecie nadaliśmy formę wolnostojącej bryły i wykończyliśmy jej elewacje blachą trapezową, rozświetlającą pomieszczenie odbitym światłem. Przeciwwagą dla metalicznej bryły łazienki jest lekka, autorska forma mebla łącząca w sobie funkcję małego aneksu kuchennego z otwartą szafą. Na wolnostojącej konstrukcji z turkusowych, metalowych rur zamocowane są szafki, przesuwne lustro i fartuch kuchenny ze zbrojonego szkła. Stonowaną kolorystykę apartamentów opartą na bielach, szarościach i naturalnym drewnie uzupełnia głęboki morski kolor wnętrz toalet.

II piętro

Apartamenty na wynajem zlokalizowane są w kamienicy na ul. Wodnej 13 w pobliżu Starego Rynku w Poznaniu. Nowy podział piętra obejmował wydzielenie 10 apartamentów o zróżnicowanej powierzchni od 17 do 26 m2. Dzięki dopasowaniu projektowanych powierzchni do istniejącej sytuacji uzyskaliśmy apartamenty o zróżnicowanym standardzie. Motywem przewodnim stały się lampy o okrągłym kształcie, których forma i światło są widoczne dla przechodnia z perspektywy ulicy. 

iluzje optyczne lustrami i geometrią łazienki. Tworząc ten zabieg bryła łazienki sprawia wrażenie wolnostojącej. Aneksy kuchenne otrzymały fronty z lakierowanej liściastej sklejki wzbogacone o złoty detal (nawiązujący do konceptu identyfikacji wizualnej aparthotelu). Istniejące deski podłogowe po renowacji otrzymały kolor ciemnej bejcy. (oryginalny kolor został pociemniony w czasie renowacji)  Sufit otrzymał fakturę zacieranego betonu dopasowanego do neutralnych bieli cegieł i szarości tkanin występujących we wnętrzu.

Close Menu