wydział konsularny rp w oslo

Lokalizacja
Oslo

Metraż
293 m2

Projektanci 
Lech Moczulski
Przemysław Nowak
Oliwia Dec

Projekty Graficzne
Michał Loba
Jarosław Danilenko

Anamorfozy
Małgorzata Rej

Data
2016

Zdjęcia: PION

Projekt aranżacji wnętrz Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Oslo zakładał stworzenie funkcjonalnego i nowoczesnego środowiska pracy dla urzędników oraz przyjaznej przestrzeni dostosowanej do potrzeb interesantów. Konsulat jako miejsce, którego jedną z podstawowych funkcji jest spotkanie obu grup, często może nasiąkać nieprzyjemną atmosferą stresu w związku z wagą załatwianych spraw czy ich skomplikowanym charakterem. Dla 110 tysięcy Polaków mieszkających lub przebywających czasowo na terenie Norwegii, w najdalszych zakątkach tego kraju i stamtąd przyjeżdżających, urząd ten stanowi pierwszy oraz jedyny adres we wszystkich sprawach administracyjnych i obywatelskich, co – w naszej opinii – tym bardziej powinno wpłynąć na jakość jego przestrzeni. Do konsulatu trafiają także (oczywiście mniej liczną grupą) Norwegowie, którzy współpracują z polskimi urzędnikami jako przedstawiciele miejscowych instytucji. Przy projektowaniu wnętrza kierowaliśmy się nie tylko oczywistym charakterem jego przestrzeni jako miejsca spotkania urzędnika i interesanta, ale także wytycznymi inwestora, któremu zależało na budowaniu pozytywnego wizerunku Polski jako nowoczesnego kraju. W naszym zaś rozumieniu nowoczesność ta miała się przejawić także w funkcjonowaniu konsulatu jako urzędu: przestrzeni egalitarnej, dostępnej, sprzyjającej partnerskim kontaktom i współpracy. Czynnikiem równie determinującym ostateczny kształt projektu był brak możliwości ingerencji w układ ścian, dobór sufitów (wysokość znacznie poniżej polskich norm) czy podłóg.

Zdecydowaliśmy się przede wszystkim na czytelny podział funkcji w ogólnodostępnej części konsulatu. Chcieliśmy, żeby strefa oczekiwania została wykorzystana jako przestrzeń multifunkcyjna i była przyjazna dla oczekującego, często zmęczonego długą podróżą, zdenerwowanego, niepewnego. Nadaliśmy jej rzut prostokąta, w który wpisane są układy siedzisk, regał z książkami, blat do wypełniania wniosków, tablice informacyjne, ale także domek zabaw oraz stolik dla dzieci, w kolorach z palety pomarańczy i brązów. Komfort zwiększają tapicerowane ławki, nie określające sztywno ilości miejsc dla oczekujących, pozwalające zająć siedzącemu większą przestrzeń.

Ważnym elementem naszego projektu jest gra przestrzenna literami, tworzącymi słowo „Polska”. Pojawiają się one na zewnątrz, w witrynie konsulatu i służą zarówno jako nienachalne oznaczenie urzędu dla gości, jak i budowaniu wizerunku Polski wśród Norwegów. W środku urzędu zaś litery okazują się dla odwiedzających elementem umeblowania strefy oczekiwania, rzeźbą wykonaną w technologii FIDU, bądź abstrakcyjną grafiką.

Rozwinięciem tej gry jest też obraz Sukiennic: w korytarzu łączącym strefę ogólnodostępną z pracowniczą na ścianach i suficie złote linie układają się w ich kształt, pojawiający się w wyniku zastosowanej zabawy optycznej – anamorfozy. Może on służyć choćby jako przyczynek do rozmowy z gośćmi konsula, ale stanowi także frapujący element w urzędowej przestrzeni, nadając jej lekkości i pozbawiając, zwiększającej klimat powagi, surowości.

Zarówno w części przeznaczonej dla gości jak i pracowników zdecydowaliśmy się na użycie ciepłych kolorów (żółty, złoty, jasny brąz drewna) i naturalnych materiałów (bejcowana sklejka sosnowa), dzięki czemu urząd ma bardziej przyjazny, mniej sformalizowany wygląd. Podczas doboru mebli i innego wyposażenia wnętrz postawiliśmy przede wszystkim na projekty polskich twórców, skąd obecność na ścianach reprodukcji mistrzów plakatu różnych dekad (Ryszard Kaja, Wiesław Rosocha, Andrzej Zbrożek, Roman Kalarus, Jerzy Głuszek) oraz obrazów Jaska Sienickiego. Honorowe miejsce w sali interesantów zajmuje pompowana forma Oskara Zięty, natomiast w gabinecie konsula znajdują się kultowe fotele RM58 autorstwa Romana Modzelewskiego.

© Mili młodzi Ludzie 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Close Menu