Długi lokal

Lokalizacja
Poznań

Metraż
29,9 m2

Projektanci 
Przemysław Nowak
Lech Moczulski

Data
2014

Zdjęcia: PION

Na poddaszu jednej z poznańskich kamienic zastaliśmy przestrzeń o niecodziennych wymiarach – 14 metrów długości, 3 metry szerokości, 2,4 metra wysokości w najwyższym punkcie, z przewężeniem na środku. Natychmiast nazwaliśmy to wnętrze “Długim lokalem”. Wytyczne inwestorów były oparte na istniejących podziałach przestrzeni – salon z aneksem kuchennym, część sypialniana z łazienką. Dzięki otwartości głównego wykonawcy na nasze sugestie, cenna przestrzeń poddasza została zachowana podczas ocieplania wnętrza. Przeciwnie do początkowych założeń, warstwa izolacyjna została położona na zewnętrznej części dachu. Także dzięki temu, oryginalna konstrukcja dachu stała się charakterystycznym elementem wnętrza. Podobne motywy kierowały nami podczas wybierania typu podłogi (żywicy poliuretanowej). Wyróżniliśmy skomplikowane formy nachyleń dachu kolorem czarnym, przedłużając go na ścianach łazienki i salonu. W rezultacie czarna “wstążka” załamuje się ekspresyjnie, łącząc korytarz ze strefą wypoczynkową. Jej geometria jest inspirowana konstrukcją kuchni, wyglądem półki pod telewizor oraz wybranymi stołkami barowymi. W przeciwieństwie do kompozycji salonu, sypialnia jest zdominowana ciepłym materiałem – brzozową sklejką. Przez podniesienie poziomu łóżka do wysokości okna, możliwe jest cieszenie się panoramicznym widokiem starego miasta. To rozwiązanie służy także jako spora przestrzeń do przechowywania w szufladach umieszczonych pod łóżkiem. Przechodni, szklany prysznic wpuszcza do łazienki naturalne oświetlenie.

Materiały: konstrukcja drewniana malowana na biało, żywica na podłodze, brzozowa sklejka

© Mili młodzi Ludzie 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Close Menu